Ernstig zieken of stervenden hebben recht op onze zorg, aandacht en gebed. Het sacrament van de ziekenzalving is op dit zorgend omgaan met zieken geënt. En als mensen zich in zo’n situatie al aangespoord voelen om elkaar te ondersteunen bij ziek-zijn, dan is God zeker niet afwezig. Hij wil op dit moment zijn onvoorwaardelijk ‘ja’ tegenover deze mens herhalen in het sacramentele teken van de Ziekenzalving.
Dit sacrament kan veel troost, heil en verlichting bieden, zowel bij de zieke als bij de andere aanwezigen. Het geeft uitdrukking aan ons geloof dat, zelfs waar onze handen de zieke moeten loslaten, er de handen van God zijn aan wie wij de zieke mogen toevertrouwen.
Wacht met het aanvragen van de ziekenzalving niet te lang; bespreek het op tijd met de zieke en de naaste familie. Het is zinvol als hij of zij de zalving bewust kan meemaken. Voor de ziekenzalving is altijd een priester nodig; een pastoraal werker of diaken kan de ziekenzegen geven en voorgaan in gebed.
Verzoek om de ziekenzalving te ontvangen
Voor het ontvangen van dit sacrament kunt u contact zoeken met een van de priesters via het secretariaat, secretariaateloy@planet.nl, 0251-215094.
Bezoek vanuit de parochie
Ook als u een gesprek met een pastor wilt, of de Communie wil ontvangen, kunt u een pastor aanspreken of het parochiesecretariaat bellen. Vergeet ook niet aan te geven als u in (of uit) het ziekenhuis bent en bezoek wilt ontvangen van de parochie!! Schroomt u niet te bellen!
Uitvaart
Het afscheid nemen van een dierbare kunnen we beleven als een uit handen geven en leggen in de handen van God. De uitvaartliturgie wil helpen de pijn van het afscheid te verzachten en het verdriet met elkaar te delen. De kerkelijke uitvaart geschiedt door een van de eigen pastores. Voor een voorganger (priester of diaken) van elders is toestemming nodig van de pastoor.
Eucharistieviering of Woord- en gebedsdienst
De uitvaart kan in de vorm van een eucharistieviering of een woord- en gebedsdienst. Als er geen priester of diaken beschikbaar is kan het ook in de vorm van een woord- en communieviering. Naar oud kerkelijk gebruik kan een uitvaart op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag alleen in de vorm van een woord- en gebedsdienst gehouden worden en kan er geen H. Communie worden uitgedeeld.
Avondwake
Op de vooravond van een kerkelijke uitvaart is het mogelijk een avondwake te houden. In alle parochies zijn vrijwilligers actief die voor kunnen gaan in gebed. Zij bereiden de dienst samen met de nabestaanden voor en brengen daarvoor een bezoek aan huis. De praktijk van de avondwake gaat eigenlijk terug op de vroegere gewoonten waarbij de familie en de buurt waakte bij de overledene die thuis was opgebaard. Dikwijls bad men de rozenkrans. Er zijn een paar dagen waarop een avondwake niet mogelijk is: op kerkelijke en maatschappelijke feestdagen bijvoorbeeld.
Uitvaartverzorger
Het regelen van een uitvaart geschiedt via een uitvaartverzorger en gaat altijd via het algemeen secretariaat, tel. 0251-215094 voor Beverwijk, en voor Wijk aan Zee: dhr. P. Heine; 06-21894739. De invulling van de viering is altijd in overleg met de betreffende pastor.