God heeft elk mensenkind lief, onvoorwaardelijk. In het Doopsel bevestigen wij van onze kant, dat wij die weg met God willen gaan. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor de Doop te kiezen.
Als ouders of verzorgers maak je die keuze voor je kinderen. We zien ook dat kinderen er zelf naar vragen. Rond de Eerste Communie worden bijvoorbeeld ook nog kinderen gedoopt. Ook als volwassene kun je gedoopt worden. In het sacrament van het doopsel geeft God ons zijn ‘ja’ en wordt de pasgeborene kind van God. Het doopsel vindt meestal plaats in het eerste levensjaar van het kind. De dopeling wordt opgenomen in de gemeenschap van de Kerk en in de parochie waarin het gezin woont.
Meestal zijn het de ouders die voor hun kind de keuze maken en daarmee uitspreken dat ze hun zoon of dochter het geloof willen bijbrengen. Doopvieringen vinden meestal plaats op een zondag na de viering.
Doopgesprek
Voorafgaand aan de viering vindt een doopgesprek plaats met een van de pastores.
Verschillende geloofsovertuigingen
Voor ouders met een verschillende geloofsovertuiging (bijvoorbeeld katholiek en protestant) zijn er speciale richtlijnen.
Peetouders
Het is een goede gewoonte peetouders te kiezen die hun petekind en diens ouders tot steun kunnen zijn, maar het kiezen van peetouders is geen verplichting. Eén peetouder is voldoende. Als de ouders er twee willen kiezen is het een man en een vrouw (een peter en een meter). Peetouders moeten katholiek zijn en minstens zestien jaar oud. Een niet-katholiek kan geen peetouder worden, maar wel als doopgetuige worden genoteerd.
Het doopsel voor volwassenen
Ook in onze parochie wonen mensen die weliswaar al langere tijd geboeid zijn door het katholieke geloof, maar die als kind om een of andere reden niet gedoopt zijn of als volwassene niet eerder ertoe gekomen zijn om zich in de katholieke Kerk op te laten nemen door het doopsel.
Mocht u de wens hebben om gedoopt te willen worden, wil een van de pastores u graag verder informeren.